De Heerenbrinck

Op deze pagina vindt u informatie over De Heerenbrinck.

Ligging De Heerenbrinck lag in Lierderholthuis.
Ontstaan In 1670 werd het gebouwd aan de vroegere Cornelisstege, de huidige Heerenbrinksweg in het dorp Lierderholthuis.
Geschiedenis Het was een spijker (landhuizen die in de nabijheid van een hoeve werden gebouwd. Deze landhuiseigenaren waren van adel of hadden geld verdiend in de handel. Deze heren brachten een groot deel van het jaar door op hun spijker om o.a. te kunnen jagen) met twee oprijlanen die behoorlijk breed moeten zijn geweest en voorzien van vier rijen bomen.
Bewoners De allereerste bewoners waren de Van Doetichems. Jan Lodewijk van Doetichem was reeds bewoner van de Heerenbrinck in de jaren 1674 tot 1709.
Huidige doeleinden Het spijker is in 1845 verdwenen, de bomen zijn gerooid en de grachten gedempt. Alleen de naam rest nog, het ‘spijker’ is verdwenen, daarvoor in de plaats vinden we nu de boerderij van de familie Hollak.
Toegankelijk
Foto's
Bronnen Tekst: Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD) en Ogink, L., en T. Groot Beumer, Het dorp aan de Oude Wetering: Historisch overzicht van het dorp Lierderholthuis, [19?]

Zie ook http://kastelen.startpagina.nl!