De Wilmersberg

Op deze pagina vindt u informatie over De Wilmersberg.

Ligging De Wilmersberg ligt tussen Oldenzaal en De Lutte (aan de Rhododendronlaan 7).
Ontstaan De geschiedenis van Landgoed de Wilmersberg, voorheen 't Nije Huss, voert meer dan een millennium terug. In 804 schonk Karel de Grote erve Nijenhuss, samen met vijf andere hoeven uit de buurt, aan de Abdij te Werden aan de Ruhr om bij te dragen in de kosten van missionarissenopleidingen.
Geschiedenis Over de naam en het gebied De Wilmersberg is weinig bekend. Over 't Nije Huss, zoals De Wilmersberg vroeger ook wel werd genoemd, staat meer in de boeken. In Twente heerste de traditie dat de gebieden vernoemd werden naar de families die daar woonden of het beroep dat zij uitoefenden. Zo leefde er in 't Nije Huss een familie Nijhuis.

In de markenboeken uit 1440 wordt gesproken over erve De Wilmersberg. Na 1619 komt deze naam niet meer voor. Wel duikt sedert die tijd de combinatie Nijenhuis-Wilmersberg op. De veldnaam De Wilmersberg is wel altijd blijven bestaan. Aangenomen wordt dat 't Nije Huss en De Wilmersberg in elkaar zijn opgegaan waarbij de naam 't Nije Huss in tact is gebleven.

Na 1689 werd het erve Nijenhuss gesplitst in 2 hoeven, waarvan de tweede de naam De Koppelboer kreeg.

In het gebied Oldenzaal - De Lutte was vrijwel geen heuveltop te vinden zonder buitenhuis. Het gebied was in het begin van deze eeuw bijzonder geliefd bij textiel- fabrikanten. De familie Blijdenstein liet de buitenplaats 't Nije Huss aanleggen.

Opmerkelijk is dat men de buitenplaatsen ten oosten van de industriestad Oldenzaal liet aanleggen. Het was namelijk niet ondenkbaar dat de door de westenwind meegevoerde rook van de fabriekschoorstenen in oostelijke richting voor overlast zou kunnen zorgen. Bij navraag bij de fabrikantenfamilies uit de omgeving bleek dat men bij de aanleg van de buitenplaatsen prioriteit stelde aan een fraaie ligging (op een heuveltop, uitkijkend over de omgeving).

Al in 1913 kocht de heer Blijdenstein de gronden, maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 werd pas in 1920 begonnen met de bouw van de villa. De villa werd ontworpen door de Naardense architect de heer Kuipers, de tuin werd aangelegd naar een ontwerp van de Amsterdamse tuinarchitect Copijn.

Bewoners Zie hierboven.
Huidige doeleinden In 1995 is Landgoed de Wilmersberg eigendom geworden van Agfra Holding B.V., die 44 nieuwe luxe hotelkamers heeft gebouwd en een deel van de bestaande kamers heeft omgebouwd tot luxe suites en een minder-validenkamer. Tevens is een beauty- & leisurecentrum aan het hotel toegevoegd met een overdekt zwembad, sauna met dompelbad, stoombad, cabines voor gezichtsbehandelingen, pakkingen, massages en een kapsalon.

Voor zowel de zakelijke als de particuliere markt is de vergaderfaciliteit uitgebreid met een aantal kleinere vergaderzalen en een grote serre-conferentiezaal die een uniek uitzicht biedt over het Wijnbergendal. Deze laatstgenoemde zaal is tevens een perfecte ambiance voor recepties, (huwelijks)feesten, party’s, diners, tentoonstellingen en andere evenementen.

De markante bebouwing is omgeven door schitterende aangelegde Engelse tuinen met een pracht aan fleurige rozen, rododendrons en vijvers. Op het landgoed van circa 12 hectare ligt zelfs een heus arboretum met tientallen bomen, waarvan sommige exemplaren buitengewoon zeldzaam zijn.

Toegankelijk Alleen voor bovengenoemde doeleinden.
Foto's Foto 1 (voorkant)
Foto 2 (voorkant)
Foto 3 (voorkant)
Foto 4 (veraf)
Bronnen Tekst: http://www.wilmersberg.nl/ en schriftelijke informatie afkomstig van landgoed De Wilmersberg
Foto 1 t/m 4: http://www.wilmersberg.nl/

Zie ook http://kastelen.startpagina.nl!